Nieuwsbrief Stichting S.O.S. Straatkinderen - Nederland / Roemenië

Lijmziederwei 6, 5551 SB  Valkenswaard

Iban: NL39 INGB 000906 2804

t.n.v. Stichting S.O.S. Straatkinderen -   Valkenswaard

Projecten Kinderen van ConstantaHallo allemaal,

Hoe gaat het met jullie? Met ons gaat het goed! Ook op onze projecten in Roemenië gaat het goed ! Ze ontwikkelen zich gezond. Er worden veel activiteiten georganiseerd voor de kinderen! Een groot aantal van onze kinderen gaat nu naar school. Stefan, onze coördinator, probeert voor de grote straatkinderen werk te vinden, of een opvang als ze daarvoor gemotiveerd zijn.

Zoals u misschien wel weet hebben we in de regio Constanta twee huizen! Het huis in Constanta hebben we ontvangen door een schenking van McDonald's en het tweede huis door een actie van de Sallandse Wegenbouw in Haarle, bij hun 12,5 jarig bestaan. Het eerste huis is een inloophuis en een dagcentrum. Het tweede huis is in een dorp in de buurt en is een gezinsvervangend tehuis voor kinderen van straatkinderen.  Straatkinderen zijn kinderen die soms leven in de riolen van de stad, of in een hutje aan de rand van de stad, wat je niet echt een huis kunt noemen, zonder water en elektriciteit.  We proberen voor ze te zorgen en ze naar school te helpen. Ook als het gaat om papieren en medische hulp. In Casa Sami, het inloophuis, kunnen ze een warme maaltijd krijgen en worden ze opgevangen.

We hebben in Casa Sami zes mensen in vaste dienst, ze krijgen een klein Roemeens salaris en drie vrijwilligers. We kunnen niet voldoende vrijwilligers krijgen, omdat het leven zo hard is in Roemenië! Vooral de strijd om het dagelijks bestaan!  En de overheid eist gekwalificeerde mensen, met een goede opleiding, anders krijg je geen vergunning. We hebben een hele goede staf, die hard werkt en ze mogen bij ons mee-eten, dat maakt voor hen een wezenlijk verschil.   En Maria, onze kok, kan heerlijk koken. De kinderen genieten daarvan !

Stefan is onze coördinator, hij heeft eigenlijk rechten gestudeerd, maar hij heeft echt een gave om met kinderen en jongeren te werken! Daniël is onze administrateur. Carmen is onze psycholoog en werkt part time bij ons en ook voor ons gezinsvervangend tehuis.                           Dragos is onze huisbewaarder en is op alle fronten actief en is bijna vanaf het begin bij ons.       Vrijwilligers zijn: Theo, onze directeur, dokter Adrian, medische zorg en bestuurslid en Vivi onze lerares en huiswerk begeleidster. En Ellen, niet te vergeten, ze begeleid de kinderen naar school en bezoekt de gezinnen. Ze is onze enige Nederlandse die daar woont en werkt. Ze is op het moment ernstig ziek! We hopen dat ze snel weer opknapt! We krijgen regelmatig vrijwilligers en studenten die een korte tijd, of enkele maanden komen helpen, vooral ook in de vakantie periode. Ze komen uit Nederland, Zweden, Noorwegen enz. In de zomerkampen helpen ons, al heel wat jaren, studenten van de scholengemeenschap De WereDi,                       in Valkenswaard. Ze doen dit dan samen met onze Roemeense staf!                                                  Onze Zweedse vrienden helpen ons financieel om ook een kamp voor de grote straatkinderen te organiseren.

Het gezinsvervangend tehuis is een prachtig huis, aan een groot meer. Met een prachtige tuin met fruitbomen. Waar ook groenten worden gekweekt voor de kinderen en voor onze keukens. Ze hebben veel kippen, dus ook altijd verse eieren!  Daar zijn Tatjana en Vasile pleegouders van een wisselend aantal kinderen. We houden de groep klein, opdat het functioneerd als een gezin. Daar werken als vaste staf, in totaal vier mensen. Ik zal jullie in een volgende nieuwsbrief iets meer over hen vertellen.  Elke dag zorgen we voor eten, drinken en kleding voor deze kinderen. Dat ze naar school kunnen! Medische zorg, enz... 

Helpen jullie mee, opdat we dat kunnen blijven doen ?

Bedankt voor alle hulp die we al mogen ontvangen! 

Groeten,

Theo en Greta van Hoof


Kinderen in ons gezinshuis.